Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terapian ja lääkkeiden yhdistelmä tehoaa vakavaan masennukseen – ei silti auta kaikkia

Terapian ja lääkkeiden yhdistelmä tehoaa vakavaan masennukseen – ei silti auta kaikkia

Vakavaa masennusta sairastavat todennäköisesti paranevat paremmin, jos he saavat masennuslääkkeiden lisäksi myös kognitiivista terapiaa. Pitkäaikaista masennusta sairastavilla yhdistelmähoito ei silti välttämättä ole pelkkää lääkitystä tehokkaampi.

Tiedot perustuvat tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa 450 masennuspotilasta satunnaistettiin joko pelkälle masennuslääkitykselle tai lääkityksen ja kognitiivisen terapian yhdistelmähoitoon. Potilaita seurattiin pisimmillään lähes neljän vuoden ajan.

Seuranta osoitti yhdistelmähoidon auttaneen etenkin vakavaa, toistuvaa masennusta sairastavia. Yhdistelmähoidolla heistä 81 prosenttia parantui, kun pelkkiä lääkkeitä saaneista parani 52 prosenttia. Lievempää masennusta tai kroonistunutta, pitkäaikaista masennusta sairastavilla pelkkä lääkitys soi yhtä hyvät tulokset kuin yhdistelmähoito.

Yhdysvaltalaisten tulokset puhuvat kognitiivisen terapian ja masennuslääkkeiden yhdistelmän puolesta vakavan masennuksen hoidossa, mutta osoittavat myös hyötyjen rajoittuvan todennäköisesti vain osaan potilaista. Jos havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, ne voivat auttaa kohdistamaan yhdistelmähoidot nykyistä paremmin potilaisiin, jotka todennäköisimmin niistä hyötyvät.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2014;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2014.1054)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1897300#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje