Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuus lisää ainakin kymmenen syövän vaaraa

Lihavuus lisää ainakin kymmenen syövän vaaraa

Liikakilot ja lihavuus ovat brittitutkimuksen mukaan osallisena ainakin kymmenen syövän synnyssä, Lancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Brittitutkijoiden tekemä tutkimus on suurin koskaan tehty lihavuuden ja syöpien yhteyttä käsittelevä tutkimus. Se perustuu yli 5 miljoonan yli 16-vuotiaan keskimäärin 8-vuotiseen seurantaan. Seurantojen aikana lähes 170 000 osallistujaa sairastui syöpään.

Tutkijat havaitsivat monien syöpien riskin sitä suuremmaksi mitä lihavampi potilas oli. Jokaista yhden painoindeksipykälän nousua kohden etenkin riski sairastua kohtusyöpään suureni huomattavasti. Myös virtsarakon, munuaisten, kohdunkaulan ja kilpirauhassyövän sekä leukemian ja mahdollisesti myös maksa-, paksusuoli-, munasarja- ja rintasyövän sairastumisriskit suurenivat painoindeksin suurentuessa. Yksi painoindeksiyksikkö tarkoittaa käytännössä noin 2–3 kiloa.

Jos havaitut yhteydet ovat kausaalisia ja selittyvät todella liikakilojen syöpävaikutuksilla, lihavuus on merkittävä väestön syöpäriskiin vaikuttava terveysongelma etenkin länsimaissa. Jos maailman väestö jatkaa lihomista kuten on tapahtunut lähivuosikymmeninä, monien syöpien määrä tulee myös kasvamaan.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;doi:10.1016/S0140-6736(14)60892-8)
www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960892-8/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje