Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Näön heikkeneminen voi lyhentää vanhuksen elinikää

Näön heikkeneminen voi lyhentää vanhuksen elinikää

Huono näkökyky ja näön heikkeneminen voivat vaikeuttaa vanhuksen liikkumista ja elämää niin paljon, että se näkyy jopa eliniässä. Säännölliset näkötarkastukset saattaisivatkin parantaa ja ehkä myös pidentää monien iäkkäiden elämää, yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset vihjaavat.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Jama Ophthalmology -lehdessä, ja niiden perusteella näkökyvyn heikkeneminen liittyy iäkkäiden suurempaan kuolleisuuteen, mutta suurelta osin yhteys johtuu näkökyvyn vaikutuksista toimintakykyyn.

Tutkijat laskivat vanhuksen kuolemanriskin kasvavan 16 prosenttia kahdeksassa vuodessa, jos hänen näkökykynsä pikkuhiljaa huononee näkötesteissä joka vuosi.

Havainnot pitää vahvistaa lisätutkimuksissa, mutta näkökyvyn ja vanhusten toimintakyvyn yhteys on toki tunnettu tätäkin ennen. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa auttaisiko näkövammojen korjaaminen ja säännölliset näkötarkastukset pidentämään elinikää.

Tutkimukseen osallistui 2 500 miestä ja naista, jotka olivat 65–84-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Osallistujien näkökyky testattiin kolmesti kahdeksan vuoden aikana.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Ophthalmology 2014 doi:10.1001/jamaophthalmol.2014.2847
http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1897292#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje