Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriini olisi hyvä vaihtoehto monille laskimoveritulppia saaneille

Aspiriini olisi hyvä vaihtoehto monille laskimoveritulppia saaneille

Pieniannoksinen aspiriinilääkitys pienentää laskimoveritulppien uusiutumisriskiä jopa 30 prosenttia, tuore tutkimus osoittaa. Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet saattavatkin olla tiedettyä parempi vaihtoehto laskimoveritulppapotilaille, joiden varsinainen hyytymisenestolääkitys on jo päättynyt.

Aspiriini ei ole yhtä tehokas veritulppien ehkäisyssä kuin yleensä käytettävä varfariini ja uudemmat hyytymisenestolääkkeet, mutta osa potilaista ei voi käyttää näitä lääkkeitä mm. verenvuotoriskin vuoksi. Aspiriini on myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Tulosten perusteella 100 mg aspiriinia päivittäin ottavat sairastuivat laskimoveritulppaan noin 30 prosenttia epätodennäköisemmin kuin lumelääkettä käyttäneet. Samansuuruinen vaikutus nähtiin tarkasteltaessa erikseen keuhkoveritulppia ja syviä laskimotrombooseja. Myös sydänkohtaukset, aivohalvaukset ja niistä johtuvat kuolemat olivat vähäisempiä lääkeryhmässä seurannan aikana.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat laadukkaiden ASPIRE- ja WARFASA-tutkimusten INSPIRE-yhteisanalyysiin, joka tutkijoiden mukaan on tarkempi ja luotettavampi aspiriinin tehojen selvittämisessä kuin kyseiset tutkimukset erikseen. Yhteensä tutkimuksessa seurattiin 1 200 ensimmäisen laskimoveritulppansa saanutta potilasta, joista 190 sai uuden veritulpan kolmivuotisen seurannan aikana.

Tulokset ovat tärkeitä etenkin köyhissä maissa, joissa pitkäkestoinen hyytymisenestolääkitys ei ole läheskään kaikkien potilaiden saatavilla. Joka vuosi noin miljoona ihmistä sairastuu laskimoveritulppaan, mutta vain puolet heistä saa sen jälkeen riittävän lääkityksen. Jos kaikki sairastuneet saisivat edes pieniannoksisen aspiriinilääkityksen, mahdollisesti jopa satatuhatta laskimoveritulppaa jäisi uusiutumatta, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.114.008828)

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje