Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Läheisen kuolema altistaa mielen sairauksille

Läheisen kuolema altistaa mielen sairauksille

Läheisen yllättävä menehtyminen voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistaa vakavalle masennukselle sekä muille mielenterveyden häiriöille. Tulokset perustuvat 28 000 yhdysvaltalaisen haastatteluihin.

Haastattelut osoittivat läheisen kuoleman olleen osallistujien elämän traumaattisin ja kauhein kokemus. Kuolemantapauksen jälkeen moni vastaaja kertoi sairastuneensa vakavaan masennukseen, paniikkihäiriöön tai traumanjälkeiseen stressioireyhtymään. Iäkkäille vastaajille läheisen kuolema oli aiheuttanut myös maniaa, fobioita, päihdeongelmia ja ahdistuneisuushäiriöitä.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat aiempia havaintoja ja osoittavat surun ja traumaattisten kokemusten altistavan hyvin monille mielenterveysongelmille. Aiemmissa tutkimuksissa läheisen kuolema on yhdistetty myös sepelvaltimotukosten ja sydänkohtausten vaaraan.

Tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2014;171:864–871)
ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleID=1873667

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje