Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Television katselu opitaan lapsena

Television katselu opitaan lapsena

Lapsena paljon televisiota katsovat todennäköisesti viihtyvät television ääressä aikuisenakin. Yhteyteen vaikuttaa myös perheen sosiaalinen ja taloudellinen asema, brittiläistulokset osoittavat.

Runsas television katselu on yhdistetty ylipainoon ja muihin terveysriskeihin useissa tutkimuksissa. Tutkijat toivovatkin, että television katselun ja muiden passiivisten elämäntapojen terveyshaittoja voitaisiin ehkäistä vaikuttamalla niiden kehittymiseen lapsuudessa.

Brittien tutkimukseen osallistui 6 200 vuonna 1970 syntynyttä, joita on seurattu syntymästä saakka osana pitkäaikaista terveystutkimusta.

Aineistoista tutkijat näkivät miten paljon televisiota osallistujat olivat katsoneet kymmenvuotiaina ja 42-vuotiaina. Kun näitä tietoja verrattiin keskenään, tutkijat huomasivat lapsuudessa omaksuttujen katselumäärien pysyvän samalla tasolla vielä aikuisena.

Tulosten perusteella aikuisiän television katselua ennusti myös lapsuuden perheen tulotaso ja sosiaalinen asema. Ruumiillista työtä tekevien lapset katsoivat nelikymppisenä televisiota yli kolme tuntia päivittäin noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin johtajien lapset. Myös isän ylipainoisuus liittyi jälkeläisen katselutottumuksiin. Lapsuusiän lihavuus sen sijaan ei.

Brittien tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2014; doi:10.1136/jech-2014-204365)
http://jech.bmj.com/content/early/2014/08/21/jech-2014-204365.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje