Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Leikkauspotilaan eteisvärinä voi ennakoida aivoinfarktia

Leikkauspotilaan eteisvärinä voi ennakoida aivoinfarktia

Osa leikkauspotilaista kokee eteisvärinä-rytmihäiriöitä leikkauksen aikana tai pian sen jälkeen. Nämä ohimenevät eteisvärinät suurentavat aivohalvausten vaaraa lyhytaikaisesti, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan osalla potilaista aivohalvausriski voi jatkua pitkään.

Aiemmissa tutkimuksissa riskit on liitetty lähinnä sydänleikkauksiin, mutta nyt julkaistut tulokset osoittavat saman koskevan muitakin leikkaushoitoja. Eteisvärinää kokeneet sairastuivat aivoinfarktiin vuoden kuluttua leikkauksesta noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, joilla ei ollut eteisvärinää.

Myös sydänleikkauksessa olleet sairastuivat tavallista todennäköisemmin, jos heillä oli ollut leikkauseteisvärinää, mutta yhteys oli heikompi kuin muista syistä leikatuilla.

Yhdysvaltalaisten havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat leikkauksen yhteydessä sattuvaan eteisvärinään liittyvän pitkäaikaisia terveysriskejä, jotka lääkärien tulisi huomioida potilaita hoitaessaan.

Tutkimuksessa käytettiin lähes 1,8 miljoonan potilaan terveystietoja vuosilta 2007–2011. Vajaat 25 000 potilasta oli kärsinyt eteisvärinästä leikkauksen aikaan.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;312:616–622)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1895248

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje