Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ahdistuneiden äitien vauvat kovia itkemään

Ahdistuneiden äitien vauvat kovia itkemään

Ahdistuneisuushäiriötä potevien äitien vauvat saattavat olla muita lapsia itkuisempia, tuore tutkimus vihjaa. Varsinkin raskauden aikana alkava ahdistus näyttäisi lisäävän itkuisuutta.

Vastaava yhteys on havaittu äidin masennuksen ja vauvan itkuisuuden väliltä, mutta ahdistuneisuushäiriön vaikutusta on tutkittu huomattavasti vähemmän.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kolmensadan raskaana olevan äidin haastatteluihin ja seurantaan. Naisia haastateltiin useita kertoja synnytystä seuraavien 16 kuukauden aikana. Vauvaa pidettiin tavallista itkuisempana, jos hän itki vähintään kolme tuntia päivässä kolmena päivänä viikossa kolmena viikkona peräkkäin. Joka kymmenes vauva itki näin paljon.

Tulosten perusteella ahdistuneisuushäiriötä potevien vauvat olivat itkuisia yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muiden äitien vauvat. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos ahdistuneisuus oli alkanut raskauden aikana tai vauvan syntymän jälkeen.

Yhteydet pysyivät riippumatta vauvan syntymäpainosta tai mahdollisesta ennenaikaisuudesta sekä äidin sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta. Tästä huolimatta tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka kuin äidin ahdistuneisuus. Tämän vuoksi tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa.

Jos tulokset varmistuvat, äidin ahdistuneisuuden varhainen tunnistaminen ja hoitaminen todennäköisesti vähentäisi myös vauvan itkuisuutta, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Disease in Childhood 2014;99:800–806)
http://adc.bmj.com/content/99/9/800.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje