Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keski-iän verenpaineongelmat ennakoivat muistiongelmia vanhuudessa

Keski-iän verenpaineongelmat ennakoivat muistiongelmia vanhuudessa

Korkea verenpaine ja verenpainetauti altistavat dementialle, mutta vanhuusiän verenpaineen sijaan riskiä saattaakin suurentaa keski-iässä koholla olevat lukemat.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto julkaistiin Jama Neurology -lehdessä, ja se perustuu yli 13 000 tutkimuksen alussa 48–67-vuotiaan miehen ja naisen 20-vuotiseen seurantaan. Osallistujien verenpaine mitattiin ja muisti ja muut kognitiiviset toiminnot testattiin tutkimuksen alussa ja lopussa. Osallistujista 60 prosenttia jatkoi koko seurannan ajan.

Tulokset osoittivat kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen nopeammin osallistujilla, joiden verenpaine oli korkea tutkimuksen alussa. Ero normaaliverenpaineisiin oli kuitenkin selvästi pienempi potilailla, joiden verenpainetta oli hoidettu lääkkeillä. Keski-iän verenpaineen vaikutus oli myös voimakkaampi eurooppalaisperäisillä potilailla, tulokset osoittivat.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että korkean verenpaineen vaikutus rajoittui keski-ikään. Seurannan päättyessä mitattu korkea verenpaine ei enää liittynyt muistin, ajattelun ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen.

Hiljattain Neurology-lehdessä julkaistiin toinen tutkimus, jossa verenpaineen vaikutukset aivojen ja muistin toimintaan vaihtelivat riippuen siitä, missä iässä potilaiden verenpaine oli kohonnut. Myös siinä suurin riski liittyi keski-iässä koholla olleeseen verenpaineeseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2014;DOI:10.1001/jamaneurol.2014.1646)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1891344#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje