Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hyvät naapurit vähentävät vanhusten sydänkohtauksia

Hyvät naapurit vähentävät vanhusten sydänkohtauksia

Vanhukset saattavat saada vähemmän sydänkohtauksia, jos he kokevat asuinalueensa turvalliseksi ja mukavaksi. Myös avuliaat ja ystävälliset naapurit pienentävät sydänkohtausten vaaraa, tuoreet yhdysvaltalaistulokset osoittavat.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat tervetulleita, sillä tätä ennen tutkijat ovat lähinnä selvittäneet asuinalueen ongelmien negatiivisia vaikutuksia iäkkäiden terveyteen. Tutkimukseen osallistui 5 000 sydämeltään tervettä keskimäärin 70-vuotiasta miestä ja naista. Heitä seurattiin neljän vuoden ajan.

Tulokset osoittivat sydänkohtausriskin sitä pienemmäksi mitä paremmaksi osallistuja asuinalueensa ja naapurustonsa koki. Yhteys säilyi voimakkaana senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat analyysissa osallistujien iän, tulotason ja koulutuksen, elämäntavat ja monet psyykkiset tekijät ja fyysiset sairaudet.

Vahvat sosiaaliset verkostot sekä ystävät ja omaiset ovat keskeisiä iäkkäiden terveyttä ylläpitäviä tekijöitä, joten mukava ja turvallinen naapurusto voi hyvinkin vähentää sairastumisia. Tulokset pitää silti vahvistaa lisätutkimuksissa ennen kuin tämä on varmaa, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Heath -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Heath 2014)
http://jech.bmj.com/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje