Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin vähyys yhteydessä dementiavaaraan

D-vitamiinin vähyys yhteydessä dementiavaaraan

Dementia saattaa brittitutkimuksen mukaan kehittyä helpommin vanhuksille, joiden D-vitamiinitasot ovat alhaiset. Jos tulokset pitävät paikkansa, D-vitamiinin vähyys voi liittyä jopa kaksinkertaiseen dementiariskiin.

Britit tekivät havaintonsa seuraamalla 1 700 tervettä 65-vuotiasta kuuden vuoden ajan. Osallistujien D-vitamiinitasot mitattiin tutkimuksen alussa. Tutkimuksen aikana 170:llä todettiin dementia.

Tulokset osoittivat dementian kehittyneen yli kaksi kertaa todennäköisemmin osallistujille, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 25 nmol/l kuin osallistujille, joiden veressä oli D-vitamiinia vähintään 50 nmol/l. Yhteys havaittiin myös tarkastellessa pelkkiä Alzheimerin tauti -tapauksia.

Alle 25 nmol/l:n pitoisuus tarkoittaa huomattavaa D-vitamiinin puutosta, mikä voi lisätä monien sairauksien vaaraa. Toisaalta D-vitamiinitasojen alhaisuus voi johtua monista sairauksista ja esimerkiksi vähäisestä ulkoilusta ja fyysisestä passiivisuudesta. Tämän vuoksi tuloksista on vaikea päätellä liittyykö dementia D-vitamiinin vähyyteen vai laskevatko vitamiinitasot kehittymässä olevan sairauden myötä. Tämän selvittämiseksi aihetta pitäisi tutkia lisää.

Tutkimus julkaisiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014;DOI:10.1212/WNL.0000000000000755)
http://www.neurology.org/content/early/2014/08/06/WNL.0000000000000755.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje