Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liika suola tappaa 1,7 miljoonaa ihmistä joka vuosi

Liika suola tappaa 1,7 miljoonaa ihmistä joka vuosi

Liiallinen suolan syöminen nostaa verenpainetta ja altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille. Tuoreen tutkimuksen mukaan liika suola aiheuttaa joka vuosi ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa.

Tutkimuksessa yhdistettiin yli sadan suolatutkimuksen aineistot 66 eri maasta ja näin tutkijat saivat tehtyä arvion, joka kattaa yli 70 prosenttia maailman aikuisväestöstä.

Arvion perusteella vuonna 2010 1,65 miljoonaa sydän- ja verisuonitautikuolemaa johtui suositukset ylittävästä suolansaannista. Tämä tarkoittaa joka kymmenettä sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa kuolemaa. Noin 40 prosenttia suolaan liittyvistä kuolemista sattui alle 70-vuotiaille.

Tutkimuksiin osallistuneiden päivittäinen natriumin saanti vaihteli 2–5 gramman välillä, mikä tarkoittaa noin 5–13 grammaa ruokasuolaa. Keskimäärin osallistujat saivat hieman alle 4 grammaa natriumia päivässä eli noin 10 grammaa ruokasuolaa, mikä on tuplasti enemmän kuin suositellaan. Liialliseen suolansaantiin liittyvä sydän- ja verisuonitautikuolleisuus oli suurinta Georgiassa ja vähäisintä Keniassa.

Suomessa suositukset ylittävä suolansaanti aiheuttaa joka vuosi noin 15 sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa kuolemaa sataatuhatta suomalaisaikuista kohden. Suomalaisaikuiset syövät keskimäärin 3,9 grammaa natriumia eli noin 10 grammaa ruokasuolaa päivittäin.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2014;371:624–634)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1304127#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje