Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenpainelääkitys auttaa etenkin riskipotilaita

Verenpainelääkitys auttaa etenkin riskipotilaita

Korkean verenpaineen hoitaminen hyödyttää kaikkia, mutta suurimman hyödyn siitä saavat suurimmassa sydänoireiden vaarassa olevat. Tutkijoiden havainto osoittaa, että verenpainelääkityksen vaikutuksia voi ennakoida potilaan sydänriskitekijöiden avulla.
 
Tutkijat tekivät havaintonsa yhdistämällä 37 aikaisemman tutkimuksen aineistot ja analysoimalla ne uudelleen. Yhteensä tutkimuksista saatiin sydänriskitiedot 52 000 potilaasta, joista osa oli satunnaistettu verenpainelääkitykselle, osa lumehoitoon ja osa intensiiviselle tai vähemmän intensiiviselle lääkitykselle.
 
Neljän vuoden seurantatiedot osoittivat verenpainelääkityksen pienentävän sydänoireiden todennäköisyyttä 13–18 prosenttia riippumatta siitä, miten paljon potilaalla oli sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.
 
Kuva kuitenkin muuttui, kun tutkijat laskivat mitä prosentit tarkoittivat käytännössä, sillä lääkitsemällä tuhat suuren riskin potilasta verenpainelääkkeet estivät 38 sydänoiretta viidessä vuodessa, kun pienimmän riskin potilailla lääkitys esti vain 14 sairastumista.
 
Tutkimuksiin osallistuneista 4 200 sairastui aivohalvaukseen, sydänkohtaukseen, sydämen vajaatoimintaan tai menehtyi sydänoireeseen nelivuotisen seurannan aikana. Korkea verenpaine on näiden kaikkien riskitekijä.
 
Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.
 
Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;384:591–598)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)61212-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje