Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Runsas television katselu liitoksissa yksittäisten syöpien vaaraan

Runsas television katselu liitoksissa yksittäisten syöpien vaaraan

Fyysisesti passiivinen elämäntapa ja erityisesti television ääressä löhöäminen on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin diabeteksen riskiin. Passiivinen elämäntapa saattaa kuitenkin lisätä myös yksittäisten syöpien vaaraa.

Tämä käy ilmi Journal of the National Cancer Institute -lehdessä julkaistusta katsauksesta, jossa analysoitiin uudelleen 43 syövän ja passiivisen elämäntavan yhteyttä kartoittanutta tutkimusta. Yhteensä tutkimukset kattoivat lähes 70 000 syöpätapausta.

Tulokset osoittivat televisiota eniten katsovien sairastuvan paksusuolen syöpään jopa puolet todennäköisemmin kuin vähiten katsovien. Runsas television katselu lisäsi myös kohtusyövän riskiä yli 60 prosenttia.

Tutkijat laskivat, että jokainen kahden tunnin lisäys television katsomisessa lisäsi paksusuolensyövän riskiä 8 prosenttia ja kohtusyövän riskiä 10 prosenttia. Myös fyysisesti muuten passiivinen vapaa-aika sekä runsaasti istumista sisältävä työ liittyivät suurentuneeseen paksusuolen ja kohtusyövän riskiin. Lisäksi passiivinen elämäntapa lisäsi keuhkosyövän todennäköisyyttä noin neljänneksellä.

Passiiviset elämäntavat eivät liittyneet rintasyöpään, eturauhassyöpään, munasarjasyöpään, munuaissyöpään, peräsuolen ja vatsan syöpiin, kivessyöpään tai Non-Hodgkinin lymfoomaan.

Tutkijoiden mukaan mekanismi, jolla runsas television katselu lisää paksusuolen ja kohtusyövän vaaraa, kaipaa vielä lisäselvitystä. Yksi selittävä tekijä saattaa olla ylipaino, sillä passiivinen elämäntapa altistaa lihavuudelle, joka on myös yksi kohtu- ja paksusuolensyövän riskitekijä. Tutkijoiden mielestä liikunnan edistämisen lisäksi passiivisiin elintapoihin liittyvien terveyshaittojen korostaminen olisi kansanterveydellisesti suotavaa.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2014 106 (7): dju098 doi: 10.1093/jnci/dju098)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/106/7/dju098.abstract?etoc

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje