Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakkakiellot vähentäneet vankien kuolemia Yhdysvalloissa

Tupakkakiellot vähentäneet vankien kuolemia Yhdysvalloissa

Tupakoinnin kieltäminen monissa vankiloissa on johtanut vankien kuolleisuuden alentumiseen Yhdysvalloissa. Varsinkin hengityssairauksista johtuvat kuolemat ovat vähentyneet, tutkimus osoittaa.

Tutkimus kattoi vuodet 2001–2011, jolloin vankiloiden tupakkarajoitukset tiukentuivat suuressa osassa Yhdysvaltojen osavaltioita. Tupakointi on vankien keskuudessa huomattavasti yleisempää kuin väestössä yleensä.

Kun tutkijat selvittivät vankien kuolleisuuden näiltä vuosilta, he havaitsivat tupakkaan liittyvien kuolemantapausten vähentyneen noin 10 prosenttia sen jälkeen, kun tupakointia alettiin rajoittaa. Muutos oli suurin vankiloissa, joissa tupakointikielto oli ollut voimassa yli yhdeksän vuotta. Näissä vankiloissa syöpäkuolemat olivat vähentyneet 19 prosenttia ja hengityssairauksista johtuvat kuolemat 34 prosenttia. Tutkijat uskovat tupakkalakien suotuisat vaikutukset vielä tätäkin suuremmiksi, koska analyysissa ei huomioitu kaikkia tupakoinnin ja passiivisen tupakoinnin haittoja.

Suomen vankiloissa tupakointi ei ole kielletty, mutta niissä pätevät samat tupakkalait kuin muuallakin.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;349:g4542)
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4542

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje