Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydäninfarktit kohtalokkaampia iltaisin ja viikonloppuisin

Sydäninfarktit kohtalokkaampia iltaisin ja viikonloppuisin

Virka-ajan ulkopuolella sairaalahoitoon sydänkohtauksen vuoksi joutuneiden ennuste on edelleen heikompi kuin arkipäivisin hoitoon hakeutuvien, vaikka moni hoitotoimenpide saadaan aloitettua yhtä nopeasti ajankohdasta riippumatta.

Tulos perustuu arvostetussa Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa verrattiin arkipäivinä ja päivystysaikaan sairaalaan joutuneiden ST-nousuinfarktin saaneiden potilaiden hoitoa. ST-nousuinfarktissa sepelvaltimo tukkeutuu täysin, mistä seuraa kyseisen alueen sydänlihaksen hapenpuute. Tukkeutunut sepelvaltimo pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti avoimeksi joko pallolaajennuksella tai liuotushoidolla. Nopeasti aloitettu hoito on ensiarvoisen tärkeää infarktivaurion rajoittamiseksi.

Nyt julkaistun tutkimuksen tulokset paljastivat, että iltaisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä hoitoon joutuneet infarktipotilaat menehtyivät 13 prosenttia todennäköisemmin kuin arkipäivinä hoitoon hakeutuneet. Yhdysvaltojen sydänliitto suosittelee, että infarktipotilaan pallolaajennus aloitetaan 90 minuutin sisällä sairaalaan tulosta, mihin päästiin arkipäivisin 88 prosentissa ja päivystysaikana 79 prosentissa tapauksista. Arkipäivinä pallolaajennus kyettiin aloittamaan keskimäärin 56 minuutissa verrattuna päivystysajan 72 minuuttiin. Hoitoon hakeutumisajankohta ei vaikuttanut siihen kuinka nopeasti potilaiden EKG otettiin tai liuotushoito aloitettiin. Käytännössä kaikki potilaat saivat asetyylisalisyylihappoa 24 tunnin sisällä infarktista.

Viikonloppuvaikutukseksi kutsuttu ilmiö on havaittu myös aiemmin sydänkohtauksen sekä muiden sairauksien kuten aivohalvauksen kohdalla. Tutkijoiden mukaan nyt saadut tulokset osoittavat ilmiön todennäköisesti johtuvan sairaaloiden heikommasta hoitovalmiudesta päivystysaikaan. Toisaalta koska hoidonaloitusviive havaittiin enää vain pallolaajennuksissa, kertoo tämä hoitojärjestelmän kehittymisestä ja hoidon tehostumisesta, tutkijat summaavat.

Tutkimuksessa analysoitiin 27 000 arkipäivänä ja 16 000 päivystysaikana vuosina 2007–2010 hoidetun infarktipotilaan tietoja. Potilaita hoidettiin 450 eri sairaalassa.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2014)
http://circoutcomes.ahajournals.org/content/early/2014/07/29/CIRCOUTCOMES.113.000740.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje