Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aiemmat hengityssairaudet saattavat lisätä keuhkosyövän vaaraa

Aiemmat hengityssairaudet saattavat lisätä keuhkosyövän vaaraa

Keuhkosyöpä saattaa kehittyä helpommin potilaille, jotka ovat sairastaneet yhtä tai useampaa hengityssairautta jo aiemmin. Mahdollisesti sairauksiin liittyvät tulehdukselliset tekijät selittävät yhteyden, tutkijat arvelevat.

Tutkijat tekivät havaintonsa yhdistämällä seitsemän tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat 13 000 potilaan ja 15 000 verrokin terveystiedoista. Tutkimuksissa huomioitiin mm. tupakointi, osallistujien ikä, koulutustaso sekä mahdollinen työperäinen altistus keuhkosyöpää aiheuttaville aineille.

Kun aineistot yhdistettiin ja tulokset analysoitiin uudelleen, keuhkosyövän riski havaittiin suuremmaksi osallistujilla, jotka olivat sairastaneet tiettyjä hengitysteiden sairauksia.

Etenkin krooniset keuhkoputkitulehdukset sekä keuhkolaajentuma liittyivät suurempaan riskiin sairastua keuhkosyöpään myöhemmin elämän aikana. Myös keuhkokuumeet, ja varsinkin kahden vuoden sisällä keuhkosyövän toteamisesta sattuneet keuhkokuumeet, suurensivat sairastumisriskiä.

Tutkijat havaitsivat sairastumisriskin kaikista suurimmaksi potilailla, jotka olivat poteneet jokaista edellä mainittua hengityssairautta. Tulos on mielenkiintoinen, sillä hengityssairauksien yhteisvaikutuksia on tutkittu vähänlaisesti. Astma ja tuberkuloosi eivät liittyneet keuhkosyöpään.

Havainnot pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat aikaisempien hengityssairauksien altistavan keuhkosyövälle. Yksi mahdollinen selitys on sairauksiin kuuluvat tulehdustilat, jotka saattavat edistää syöpäkasvainten kehittymistä. Taustalla saattaa olla myös yhteisiä riskitekijöitä, joita tässä tutkimuksessa ei tunnistettu.

Tulokset julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2014)
http://www.atsjournals.org/journal/ajrccm

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje