Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hanskojen käyttö käsien pesun jälkeen vähentäisi pikkukeskosten infektioita

Hanskojen käyttö käsien pesun jälkeen vähentäisi pikkukeskosten infektioita

Pikkukeskoset ovat alttiita infektioille sairaalahoidon aikana, minkä vuoksi hoitohenkilökunnan käsihygienia on hyvin tärkeässä roolissa. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella parantamalla käsihygieniaa ja käyttämällä suojahansikkaita käsien pesemisen jälkeen infektiot voisivat vähentyä entisestään.

Jama Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 120:n alle kilon painoisena syntyneen vauvan seurantaan. Vauvat olivat alle 8 päivän ikäisiä.

Osana tutkimusta vauvat jaettiin kahteen ryhmään, joista toisessa hoitohenkilökunta käytti suojahansikkaita käsien pesun jälkeen. Toisessa he ainoastaan pesivät kätensä.

Hanskaryhmään satunnaistetuista 32 prosenttia sairastui infektioon tai nekrotisoivaan suolistotulehdukseen, kun verrokkiryhmäläisistä sairastui 45 prosenttia, tulokset osoittivat.

Hanskaryhmäläisillä oli lisäksi selvästi vähemmän grampositiivisten bakteerien aiheuttamia sekä katetreihin liittyviä verenkiertoinfektioita.

Lääkärit ja muu hoitohenkilökunta eivät välttämättä pese käsiään niin hyvin kuin olisi suotavaa. Käsien pesun tulisi kestää vähintään 30–60 sekuntia, mutta tutkimusten perusteella pesu jää usein vain 15 sekuntiin eikä käsidesiäkään aina käytetä tarpeeksi paljon. Tämän vuoksi hanskojen käyttö pesun jälkeen voisi hyvinkin parantaa hygieniatilannetta. Nyt julkaistun tutkimuksen pienen koon vuoksi tulokset pitää kuitenkin varmistaa vielä uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa ennen kuin asia on varma.

Keskoseksi luokitellaan kaikki ennenaikaisesti syntyneet, eli lapset, jotka ovat syntyneet ennen 37. raskausviikkoa. Pienenä keskosena pidetään alle 1,5-kiloisia vauvoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2014;doi:10.1001/jamapediatrics.2014.953)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1894732#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje