Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Iäkäs menehtyy leikkaukseen entistä harvemmin

Iäkäs menehtyy leikkaukseen entistä harvemmin

Ortopediset leikkaukset saattavat olla iäkkäille potilaille turvallisempia kuin tähän asti on luultu, tuore tutkimus vihjaa. Ikäihmisten tekonivelleikkauksiin liittyvä kuolleisuus näyttää itse asiassa pienentyneen.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että kuluneen vuosikymmenen aikana yli 80-vuotiaiden kuolleisuus polven kokotekonivelleikkaukseen pieneni 0,3 prosentista 0,2 prosenttiin ja lonkan kokotekonivelleikkaukseen 0,5 prosentista 0,3 prosenttiin. Myös kuolleisuus nikamien luudutusleikkaukseen pieneni 1,1 prosentista 0,6 prosenttiin. Leikkauskomplikaatioiden määrä pysyi vastaavasti samanlaisena polven tekonivelleikkauksen ja nikamien luudutusleikkauksen kohdalla, mutta suureni hiukan lonkan tekonivelleikkauksissa. Tutkijat toteavat, että vaikka leikkauksiin liittyvä kuolleisuus ja komplikaatiot olivat kaiken kaikkiaan yleisempiä yli 80-vuotialla kuin 65–79-vuotialla, olivat määrät suhteellisen pieniä.

Tutkimusten tulokset ovat tervetulleita, sillä eliniän ennusteen parantuessa yhä useamman iäkkään kohdalla joudutaan punnitsemaan ortopedisten leikkausten hyötyjä ja haittoja. Tutkijoiden mukaan vanhus voidaan leikata siinä missä nuorempikin kunhan hiukan suurempi komplikaatio- ja kuolleisuusriski huomioidaan. Erityisesti muuten perusterveet vanhukset voivat hyötyä leikkauksesta merkittävästi, tutkijat summaavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yhdysvaltalaisrekisterin tietoja. Vuosina 2000–2009 yli 80-vuotiaille yhdysvaltalaisille tehtiin yli 400 000 ei-päivystyksellistä polven tekonivelleikkausta, 230 000 lonkan tekonivelleikkausta ja 70 000 nikamien luudutusleikkausta.

Tulokset julkaistiin Journal of Bone and Joint Surgery -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Bone and Joint Surgery 2014;96(14):1185-1191)
http://jbjs.org/content/96/14/1185

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje