Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeetikoiden kannattaisi kokeilla intervallikävelyä

Diabeetikoiden kannattaisi kokeilla intervallikävelyä

Liikunta parantaa diabetesta sairastavien glukoositasapainoa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan kaikki liikunta ei ole yhtä tehokasta. Parhaan hyödyn saa intervalliharjoittelulla, jossa vuorotellaan nopeita pyrähdyksiä ja kevyttä kävelyä.

Tanskalaistutkijoiden havainnot perustuvat pieneen tutkimukseen, jossa 32 aikuistyypin diabetesta sairastavaa satunnaistettiin joko intervallikävelyryhmään, tavalliseen kävelyryhmään tai verrokkiryhmään neljäksi kuukaudeksi. Ryhmäläiset tekivät viikoittain viisi tunnin mittaista kävelyretkeä.

Osallistujille tehdyt monipuoliset testit osoittivat glukoosiaineenvaihdunnan parantuneen vain intervalliryhmässä. Ero tavalliseen kävelyyn selittyi tutkijoiden mukaan sillä, että intervallikävelyn aikana potilaiden insuliiniherkkyys parani ilman insuliinin tuotannon vähentymistä, mikä nosti insuliinin kokonaistehoa.

Tutkijat huomauttavat, etteivät he tiedä ovatko havaitut erot niin suuria, että ne vaikuttavat pitkäkestoisesti potilaiden terveydentilaan. Tämän vuoksi tulokset pitää varmistaa pidemmissä ja suuremmissa tutkimuksissa. Aiempien tutkimusten valossa on kuitenkin varmaa, että liikunta ylipäätään auttaa diabeteksen hallitsemisessa.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2014;DOI:10.1007/s00125-014-3334-5)
http://www.diabetologia-journal.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje