Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Makkara saattaa nostaa naisen verenpainetta

Makkara saattaa nostaa naisen verenpainetta

Paljon makkaraa, leikkeleitä ja muita lihavalmisteita syövät naiset saattavat ruokavalionsa takia olla alttiita verenpaineen kohoamiselle. Tuore ja käsittelemätön punainen liha sen sijaan ei nosta verenpainetta, ranskalaistutkimus osoittaa.

Makkara ja muut lihavalmisteet on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty myös aikuistyypin diabetekseen.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella verenpainetauti kehittyi 17 prosenttia todennäköisemmin naisille, jotka söivät prosessoituja lihatuotteita vähintään 250 grammaa viikossa kuin naisille, jotka söivät niitä tuskin lainkaan. Tämä havaittiin viisitoistavuotisen seurannan aikana.

Tutkijat eivät löytäneet verenpainevaikutuksia analyysissa, jossa tarkasteltiin käsittelemätöntä punaista lihaa. Onkin todennäköistä, että punaisen lihan sijaan prosessoitujen lihatuotteiden muut ainesosat selittävät verenpaineyhteyden. Todennäköisin syypää on suola, jota lihavalmisteissa on paljon.

Tutkimukseen osallistui 45 000 naista, joista 10 000 sairastui verenpainetautiin vuosina 1993–2008. Tupakointi, ikä, koulutustaso, ylipainoisuus tai erot ruokavaliossa eivät selittäneet lihatuotteiden ja verenpaineen yhteyttä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.113.080598)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/07/30/ajcn.113.080598.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje