Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla HIV-positiivisten kuolinsyyt ovat muuttuneet

HIV-positiivisten kuolinsyyt ovat muuttuneet

Vauraiden maiden HIV-positiiviset menehtyvät aiempaa harvemmin Aidsiin, maksasairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin, tuore tutkimus osoittaa.

Yhdistelmähoidot mullistivat HIV-potilaiden eliniänennusteen 90-luvun puolivälissä. Tämän jälkeen muiden sairauksien kuten sydän- ja verisuonitautien osuus kuolinsyinä on kasvanut, sillä ilmeisesti niin HI-virus kuin HIV-infektion hoitoon käytettävät lääkkeet altistavat sydänsairauksille.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että vuosituhannen vaihteen jälkeen HIV-positiivisten Aids- ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on pienentynyt noin 65 prosenttia. Myös kuolleisuus maksasairauksiin on puolittunut. Kuolleisuus Aidsiin liittymättömiin syöpiin on silti pysynyt samana, ja syövät ovatkin nyt johtava Aidsiin liittymätön kuolemanaiheuttaja HIV-positiivisilla.

Tutkijoiden mukaan maksa- ja sydänsairauksiin liittyvä suotuisa kehitys ei johdu pelkästään yhdistelmähoidon aikaansaamasta viruskuorman pienenemisestä. Todennäköisesti muutokseen vaikuttaa se, että potilaiden hoidossa on kiinnitetty entistä enemmän huomiota myös tavanomaisiin riskitekijöihin kuten tupakointiin, alkoholin käyttöön sekä epäterveellisiin ruokailutapoihin. Lisätutkimuksia tarvitaan vielä selvittämään, miksi kuolleisuus Aidsiin liittymättömiin syöpiin on pysynyt samana.

Tutkimukseen osallistui 50 000 HIV-positiivista aikuista, joita hoidettiin yli 200 klinikalla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Tutkittavia seurattiin vuosien 1999–2011 aikana keskimäärin kuuden vuoden ajan. Seuranta-aikana todettiin lähes 4 000 kuolemantapausta, joista 29 prosenttia johtui Aidsista, 15 prosenttia syövistä, 13 prosenttia maksasairauksista ja 11 prosenttia sydän- ja verisuonitaudeista.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(The Lancet, 384:9939;241-248)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)60604-8/fulltext

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje