Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiini ei sittenkään suojaa sydänkohtaukselta

D-vitamiini ei sittenkään suojaa sydänkohtaukselta

D-vitamiinilisät eivät ehkä sittenkään pienennä sydäninfarktin ja aivohalvauksen vaaraa, mutta niistä saattaa olla hyötyä iäkkäiden sydämen vajaatoiminnan ehkäisyssä. Tuoreen katsauksen tulokset ovat yllättäviä, sillä useissa aikaisemmissa seurantatutkimuksissa korkea D-vitamiinipitoisuus on liitetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin.

Katsauksessaan tutkijat analysoivat uudelleen 21 D-vitamiinitutkimuksen tuloksia sekä yksittäisen laajan satunnaistetun D-vitamiinitutkimuksen aineistoa. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition –lehdessä.

Kummassakin analyysissä havaittiin D-vitamiinilisien pienentävän sydämen vajaatoiminnan riskiä 18–25 prosenttia, mutta sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiin D-vitamiinilla ei todettu merkittävää vaikutusta.

Tutkijoiden mielestä tutkimusnäyttö on nykyisellään riittämätöntä, jotta D-vitamiinilisiä voitaisiin suositella sydänkohtauksen ja aivohalvauksen ehkäisyyn. Tulokset kuitenkin vihjaavat, että D-vitamiinista voi olla apua sydämen vajaatoimintaan erityisesti iäkkäillä. Tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa tarvitaan lisätutkimuksia selvittämään, millä mekanismilla mahdollinen hyöty välittyy. Hiljattain julkaistussa katsauksessa D-vitamiinilla havaittiin suotuisa vaikutus verenpaineeseen, mikä tutkijoiden mukaan saattaisi olla yksi selittävä tekijä yhteyden taustalla.

Katsauksessa analysoitiin RECORD-tutkimuksen aineistoa, jossa 5 300 murtuman saanutta yli 70-vuotiasta miestä ja naista oli satunnaistettu saamaan joko D-vitamiini- tai kalsiumlisää, kumpaakin tai lumelääkettä. Lisäksi tutkijat analysoivat 21 vuosina 1980–2013 tehdyn satunnaistetun D-vitamiinitutkimuksen tuloksia. Katsauksessa huomioitiin myös aiemmin julkaisemattomia tutkimuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014 doi:10.3945/ajcn.113.082602)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/07/23/ajcn.113.082602.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje