Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuoruuden lihavuus ennakoi sairauksia ja lyhempää elämää

Nuoruuden lihavuus ennakoi sairauksia ja lyhempää elämää

Varhaisaikuisuudessa kertynyt ylipaino voi vuosien varrella kostautua monien sairauksien muodossa, tuore suomalaisruotsalainen tutkimus vahvistaa. Varhainen lihavuus voi myös lyhentää elinikää, tulokset osoittavat.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä ja se perustuu yli 700 000 vuosina 1950–1965 syntyneen ruotsalaismiehen rekisteritietoihin. Miesten painoindeksi mitattiin heidän ollessa keskimäärin 18-vuotiaita. Heitä seurattiin aina vuoteen 2010 saakka.

Tulokset osoittivat, että varhaisaikuisena ylipainoiset sairastuivat sepelvaltimotautiin ja syöpään todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Myös heidän kuolleisuutensa oli suurempaa ja vuoteen 2010 mennessä heistä neljännes useampi oli kuollut verrattuna normaalipainoisiin.

Yhteydet olivat voimakkaampia mitä enemmän liikakiloja miehellä oli. Verrattuna normaalipainoisiin selvästi lihavien miesten riski kuolla seurannan aikana oli jopa kaksi kertaa suurempi, tulokset osoittavat.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa nyt julkaistut tulokset kannustavat välttämään liikakiloja ja karistamaan ne mahdollisimman aikaisin ennen kuin haitat ehtivät kasaantua. Laihduttaminen saattaa pienentää monien sairauksien vaaraa, vaikka kilot lopulta kertyisivät takaisin.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2014;doi: 10.1093/ije/dyu091)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2014/04/14/ije.dyu091.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje