Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Elintapojen parantaminen näkyy valtimoissa jo alle viisikymppisenä

Elintapojen parantaminen näkyy valtimoissa jo alle viisikymppisenä

Terveellisten elintapojen hyödyt tunnetaan hyvin, mutta huonojenkaan elintapojen vaikutukset eivät ole peruuttamattomia, jos tapojaan viilaa parempaan suuntaan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suotuisat muutokset elintavoissa voivat pienentää sydänriskejä jo alle viisikymppisenä.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa 18–30-vuotiaita miehiä ja naisia seurattiin 20 vuoden ajan. Erityisesti tutkijoita kiinnosti millaisia muutoksia osallistujien elintavoissa tapahtui.

Tulokset osoittivat, että elintapojaan terveellisempään suuntaan muuttaneiden valtimoissa oli seurannan päättyessä vähemmän ateroskleroosia, minkä lisäksi heidän valtimoidensa sisäpinnat olivat paremmassa kunnossa kuin muiden osallistujien. Valtimomuutoksia oli sen sijaan enemmän osallistujilla, jotka muuttivat elintapojaan huonompaan suuntaan seurannan aikana.

Suurin vaikutus oli tupakoinnin lopettamisella ja laihduttamisella, mutta myös ruokavaliomuutokset, liikunnan lisääminen ja kohtuus alkoholin käytössä pienensivät haitallisten valtimomuutosten todennäköisyyttä.

Valtaosa ihmisistä elää enemmän tai vähemmän epäterveellisesti ja harvat noudattavat terveellistä ruokavaliota tai liikkuvat riittävästi. Tätä taustaa vasten yhdysvaltalaisten tulokset ovat hyvin tervetulleita, sillä ne osoittavat elintapojen parantamisen pysäyttävän tai hidastavan sydäntaudeille altistavia valtimomuutoksia vielä alle viisikymppisenä.

Tutkimukseen osallistui 3 500 miestä ja naista. Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;130:10–17)
http://circ.ahajournals.org/content/130/1/10.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje