Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Oliiviöljy ja pähkinät alentavat verenpainetta

Oliiviöljy ja pähkinät alentavat verenpainetta

Oliiviöljyn, pähkinöiden ja kasvispainotteisen ruokavalion noudattaminen alentaa verenpainetta, tuore espanjalaistutkimus vahvistaa. Samalla myös veren sokeri- ja kolesterolitasot parantuvat.

Samaa tutkimusaineistoa käyttäen tutkijat ovat jo osoittaneet pähkinöiden ja oliiviöljyn pienentävän sydän- ja verisuonitautien sekä dementian riskiä. Tutkimukseen osallistui 235 keskimäärin 67-vuotiasta korkeassa sydäntautiriskissä olevaan miestä ja naista. Suuri osa osallistujista poti korkeaa verenpainetta ja sai siihen hoitoa.

Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, joista kahdessa noudatettiin Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota joko oliiviöljyllä tai pähkinöillä ryhditettynä. Kolmas ryhmä sekin söi välimerellisesti, mutta ilman pähkinä- ja öljylisiä.

Vuoden kuluttua tutkimuksen alkamisesta oliiviöljy- ja pähkinäryhmäläisten systolinen verenpaine oli laskenut noin 4 mmHg ja diastolinen verenpaine 2 mmHg enemmän kuin verrokkien. Myös heidän glukoosi- ja kolesterolitasonsa paranivat enemmän kuin verrokeilla.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Hypertension-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2014;64:69–76)
http://hyper.ahajournals.org/content/64/1/69.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje