Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Stressaavat elämänkokemukset voivat altistaa sydänsairauksille

Stressaavat elämänkokemukset voivat altistaa sydänsairauksille

Stressi ja ihmissuhdeongelmat voivat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lisätä sydänsairauksien ja aivohalvausten vaaraa. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu myös aiemmin.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 82 000 naisen seurantatietoihin 18 vuoden ajalta, ja niiden perusteella naiset, joiden elämässä oli ollut paljon psyykkisesti raskaita kokemuksia kuten läheisten kuolemia tai avioeroja, sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin ja aivohalvaukseen 12–14 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, jotka olivat säästyneet suuremmilta vaikeuksilta. Myös ihmissuhdeongelmat ja sosiaalisen elämän ristiriidat liittyivät suurempaan sairastumisriskiin, tulokset osoittivat.

Stressaavien elämäkokemusten ja sairastumisten yhteys ei selittynyt osallistujien sosioekonomisilla eroilla tai mahdollisella masennuksella. Niiden sijaan yhteys välittyi voimakkaasti monilla elintavoilla ja biologisilla riskitekijöillä. Onkin mahdollista, että elämän vastoinkäymiset saavat ihmisen omaksumaan epäterveellisiä elintapoja, jotka vuosien varrella altistavat sydänsairauksille.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2014;3:000687)
http://jaha.ahajournals.org/content/3/3/e000687.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje