Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pikkukeskoset selviävät paremmin isoissa hoitoyksiköissä

Pikkukeskoset selviävät paremmin isoissa hoitoyksiköissä

Hyvin ennenaikaisena syntyneet vauvat selviytyvät todennäköisemmin, jos heitä hoidetaan runsaasti keskosia hoitavissa yksiköissä. Tulos perustuu BMJ Open – lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa analysoitiin 165 englantilaisen hoitoyksikön tietoja. Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 20 560 ennen 33. raskausviikkoa syntynyttä vauvaa.

Tulokset osoittivat, että ennen 33. raskausviikkoa syntyneillä vauvoilla oli yli 30 prosenttia paremmat mahdollisuudet jäädä eloon isoissa hoitoyksiköissä kuin muissa hoitoyksiköissä. Ennen 27. raskausviikkoa syntyneiden pikkukeskosten kohdalla ero oli vielä merkittävämpi, sillä heidän riskinsä menehtyä oli puolet pienempi yksiköissä, joissa hoidettiin runsaasti keskosia.

Brittitutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia muutama vuosi sitten julkaistun suomalaistutkimuksen kanssa, jossa pikkukeskosten osoitettiin menehtyvän yliopistosairaaloissa harvemmin kuin keskussairaaloissa.

Nyt havaittu ero saattaa selittyä monien eri tekijöiden yhteissummana. On mahdollista, että pienemmissä hoitoyksiköissä ei pystytä ylläpitämään valmiutta ympärivuorokautiseen erikoisosaamiseen. Isoissa hoitoyksiköissä on myös saatettu resursoida enemmän hoitolaitteisiin. Tutkijoiden mukaan tulosten perusteella pikkukeskosten hoito kannattaisikin keskittää tulevaisuudessa isoihin yksiköihin.

Uutispalvelu Duodecim
BMJ Open 2014;4:e004856
http://bmjopen.bmj.com/content/4/7/e004856.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje