Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit saattavat suurentaa diabetesriskiä

Statiinit saattavat suurentaa diabetesriskiä

Statiini-kolesterolilääkkeitä käyttävät saattavat italialaistutkimuksen perusteella sairastua aikuistyypin diabetekseen muita herkemmin. Riski on sitä suurempi mitä tunnollisemmin potilas lääkitystään noudattaa, tulokset osoittavat.

Italialaisten tekivät havaintonsa seuraamalla 115 000 vuosina 2003–2004 statiinilääkityksen aloittanutta potilasta vuoteen 2010 saakka. Tänä aikana 11 000 potilasta sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Kun tutkijat jakoivat potilaat ryhmiin sen perusteella, miten tunnollisesti potilaat noudattivat statiinilääkityksiään, tutkijat havaitsivat diabetesriskin suurimmaksi tunnollisimmin lääkkeensä syövien ryhmässä. Verrattuna lääkityksensä laiminlyöviin nämä potilaat sairastuivat diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin.

Statiinit on yhdistetty diabetesriskiin aiemminkin, mutta tuloksista on vaikea päätellä mistä yhteys tarkalleen johtuu. Tutkijat joka tapauksessa uskovat, että mahdollisesta diabetesriskistä huolimatta suurelle osalle potilaista statiineista on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa. Statiinit pienentävät monien sydänoireiden riskiä.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2014;DOI:10.2337/dc13-2215)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2014/06/19/dc13-2215.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje