Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin puutos yhteydessä lyhempään elinikään

D-vitamiinin puutos yhteydessä lyhempään elinikään

Liian vähäinen D-vitamiinin saanti voi tuoreen tutkimuksen mukaan ennakoida lyhempää elinikää ja mahdollisesti aikaistaa etenkin sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia.

D-vitamiinin puutos on aiemminkin yhdistetty kuolleisuuteen, mutta nyt julkaistut tulokset osoittavat yhteyden säilyvän riippumatta iästä, sukupuolesta sekä vuodenajasta.

Tulokset perustuvat kahdeksan aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja 26 000 eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen 50–79-vuotiaan terveystietoihin.

Aineistojen yhteisanalyysi osoitti veren D-vitamiinipitoisuuksien vaihtelevan paljon riippuen vuodenajasta, sukupuolesta ja maasta, mutta näistä vaihteluista riippumatta alhaiseen D-vitamiinipitoisuuteen liittyi 1,5-kertainen riski kuolla seurannan aikana. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, joiden D-vitamiinipitoisuudet olivat suurimmat.

Alhaiset D-vitamiinitasot liittyivät suurempaan kokonaiskuolleisuuteen eli kaikista eri syistä aiheutuviin kuolemiin, mutta myös erikseen sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen. Syövän suhteen yhteys oli epäselvempi ja rajoittui vain osallistujiin, jotka olivat sairastuneet syöpään jo aiemmin.

Tutkimus viittaa vahvasti siihen, että niukasti D-vitamiinia saavat kuolevat muita aikaisemmin, mutta tulokset eivät kerro kuinka pieni pitoisuuden pitää olla, jotta riskit suurentuvat. Analysoitujen tutkimusten menetelmällisten rajoitteiden vuoksi on myös todennäköistä, että osa D-vitamiinipitoisuuteen liitetystä vaikutuksesta johtuu muista tekijöistä, joita tutkimuksissa ei huomioitu. Yhteys ei välttämättä edes johdu D-vitamiinista vaan mahdollisesti se selittyy sairauksilla, jotka lyhentävät elinikää ja pienentävät D-vitamiinipitoisuuksia.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g3656)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g3656

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje