Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaksikielisyys voi lykätä dementiaa

Kaksikielisyys voi lykätä dementiaa

Kahta tai useampaa kieltä osaavat sairastuvat dementiaan muita myöhemmin, tuore brittitutkimus osoittaa.

Kaksikielisyys on yhdistetty dementian lykkääntymiseen aiemminkin ja brittien tulokset tukevat näkemystä. Aiemmissa tutkimuksissa kaksikielisyyden hyödyt on havaittu jopa lukutaidottomilla.

Nyt julkaistut tulokset julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä, ja niiden perusteella kaksikielisten muisti pysyi parempana kuin yksikielisten, mutta myös järkeilykyky, tiedon käsittely ja kielelliset taidot pysyivät heillä pitempään kunnossa. He pärjäsivät myös muita paremmin älykkyystesteissä. Yhteydet olivat vielä voimakkaampia osallistujilla, jotka osasivat kolmea tai useampaa kieltä.

Tutkijat eivät tarkalleen tiedä miksi kaksikielisyys lykkää dementiaa, mutta yhden teorian mukaan kaksikielisten aivot harjaantuvat, koska ne joutuvat vaihtamaan kahden kielen välillä sekä aktiivisesti tukahduttamaan toisen kielen käyttöä. Kaksikielisyyden hyödyt havaitaan myös ihmisillä, jotka opettelevat toisen kielen vasta aikuisena.

Tutkimukseen osallistui 850 miestä ja naista, joille oli tehty älykkyystesti vuonna 1947 heidän ollessaan 11-vuotiaita. Muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin vuosina 2008-2010. Osallistujien sukupuoli tai tulo- ja koulutustaso eivät selittäneet yhteyksiä. Myöskään siirtolaisuus ei vaikuttanut tuloksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2014;75:959–963)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.24158/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje