Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kuukautisten varhainen alkaminen saattaa kertoa tulevista terveysriskeistä

Kuukautisten varhainen alkaminen saattaa kertoa tulevista terveysriskeistä

Brittitutkimuksen mukaan kuukautisten alkamisajankohdasta voi mahdollisesti päätellä miten pitkään nainen todennäköisesti elää. Alle 12-vuotiaana alkavat kuukautiset liittyvät tulosten perusteella suurempiin terveysriskeihin ja lyhempään elämään.

Brittien havainnot perustuvat aikaisempien tutkimusten aineistojen uudelleen analysointiin. Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat 7:n ja 28 vuoden välillä, mutta valtaosaa osallistujista seurattiin kunnes he olivat lähes 70-vuotiaita tai vanhempia.

Analyysin perusteella 40–80-vuotiaiden naisten riski kuolla tutkimusten seurantojen aikana oli viidenneksen suurempi, jos hänen kuukautisensa olivat alkaneet alle 12-vuotiaana. Myöhemmät kuukautiset eivät kuitenkaan suoneet lisävuosia. Yhteys havaittiin tarkastellessa kokonaiskuolleisuutta. Sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden suhteen tulokset olivat epäselvempiä.

Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat hyvin monet seikat, jotka saattavat myös selittää nyt saadut tulokset. Yksi tällainen tekijä on lihavuus, jonka tiedetään aikaistavan kuukautisten alkua. Tutkimuksessa ei kuitenkaan huomioitu monia kuolleisuuteen vaikuttavia elintapoja, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;DOI:10.1093/aje/kwu113)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2014/06/11/aje.kwu113.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje