Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Stressihäiriö ja masennus lisäävät keskenmenon vaaraa

Stressihäiriö ja masennus lisäävät keskenmenon vaaraa

Keskenmenon riski voi olla tavallista suurempi äideillä, jotka potevat traumaperäistä stressihäiriötä ja masennusta. Yhteys havaitaan riippumatta mahdollisista masennus- ja muista lääkityksistä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä, ja niiden perusteella sekä stressihäiriötä että vakavaa masennusta sairastavat saavat keskenmenon neljä kertaa todennäköisemmin kuin terveet naiset.

Tutkijat selvittivät myös olisiko yhteys johtunut naisten lääkityksistä, mutta havainnot pysyivät samana riippumatta siitä käyttivätkö naiset masennuslääkkeitä tai betsodiatsepiineja. Tästä huolimatta serotoniinin takaisinoton estäjä -masennuslääkkeitä käyttävien keskenmenoriski oli hieman tavallista suurempi.

Yhdysvaltalaisten tutkimus ei ollut menetelmällisesti parhaita mahdollisia, mutta sen havainnot ovat uskottavia. Stressi, traumaperäinen stressihäiriö ja vakavat psyykkiset vaikeudet on yhdistetty keskenmenoihin aiemminkin. Tutkimukseen osallistui 2 700 raskaana olevaa naista.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2014;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2014.558)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1878916#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje