Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ohjattu jumppa ylläpitää vanhusten liikuntakykyä

Ohjattu jumppa ylläpitää vanhusten liikuntakykyä

Säännöllinen jumppa auttaa vanhuksia säilyttämään liikuntakykynsä ja elämään itsenäistä elämää pitempään, tuore tutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto kuulostaa itsestään selvältä, mutta strukturoitujen liikuntaohjelmien vaikutuksia vanhusten liikuntakykyyn ei ole tutkittu kovin paljon. Nyt tehtyyn tutkimukseen osallistui 1 600 vähän liikkuvaa 70–89-vuotiasta miestä ja naista, joilla oli jo jonkinasteisia kävelyvaikeuksia.

Vanhuksista puolet osallistui 2–3 vuoden ajan ohjattuun liikuntaryhmään kahdesti viikossa, minkä lisäksi he tekivät samoja lihas- ja kuntoharjoituksia kotona 3–4 kertaa viikossa. Loput osallistujat saivat terveysvalistusta ja toimivat verrokkiryhmänä.

Kun osallistujien liikuntakyky arvioitiin uudelleen tutkimuksen päätteeksi, kävelykyky oli heikentynyt huomattavasti 30 prosentilla liikuntaryhmäläisistä ja 36 prosentilla verrokeista. Tämä tarkoitti vaikeuksia kävellä 400 metriä avustamatta.

Tulokset osoittavat ohjatun ja säännöllisen liikunnan ehkäisevän vähän liikkuvien vanhusten kävelykyvyn heikkenemistä. Kaikki iäkkäät eivät välttämättä pysty näin intensiiviseen harjoitteluun, mutta todennäköisesti myös vähäisempi jumppaaminen auttaisi monia.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;311:2387–2396)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1875328#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje