Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hedelmät ja kasvikset pienentävät monen syövän vaaraa

Hedelmät ja kasvikset pienentävät monen syövän vaaraa

Kasviksia, hedelmiä ja muutenkin kuitupitoista ruokaa suosivat saattavat säästyä syövältä muita todennäköisemmin. Yhteys koskee ainakin viittä eri syöpätyyppiä, Oxfordin yliopiston tutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu yli 500 000 potilaan terveystietoihin kymmenestä eri maasta, ja sen tulosten perusteella hedelmien syöminen voi ehkäistä ylemmän ruoansulatuselimistön syöpiä, paksu- ja peräsuolisyöpää ja mahdollisesti keuhkosyöpää.

Kasviksia paljon nauttivat välttyvät muita todennäköisemmin paksu- ja peräsuolisyövältä. Ruokavalion runsas kuitupitoisuus sekin liittyy pienempään suolisyövän vaaraan, mutta myös vähäisempään riskiin sairastua maksasyöpään. Kuidun osalta yhteys luultavasti selittyy pitkälti kasviksilla ja hedelmillä, sillä ne sisältävät paljon kuituja.

Oxfordilaisten tulokset ovat tervetulleita, ja ne vahvistavat käsitystä kasvis- ja hedelmäpainotteisen ruokavalion terveellisyydestä. Syöpäriskiinsä voi ruokavalion lisäksi vaikuttaa monilla muilla elintavoilla. Etenkin tupakoinnin välttäminen, kohtuus alkoholin käytössä sekä riittävä liikunta pienentävät monien syöpien vaaraa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.113.071357)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/06/10/ajcn.113.071357.abstract?sid=9a8e2370-ae72-4b0e-bc84-2fe17cfd9bbf

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje