Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivojen käyttäminen lykkää muistin heikkenemistä

Aivojen käyttäminen lykkää muistin heikkenemistä

Korkeasti koulutetut ja aivojaan paljon harjoittavat saattavat sairastua dementiaan ja muistisairauksiin muita myöhemmin. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto vahvistaa aiempien tutkimusten tuloksia.

Tutkimukseen osallistui 1 700 tervettä ja 300 lievistä muistiongelmista kärsivää iäkästä miestä ja naista. Heitä tutkittiin vuosina 2004, 2008 ja 2009.

Tutkimuksen alussa muistiongelmia oli vähiten osallistujilla, jotka olivat korkeasti koulutettuja ja työskentelivät koulutustaan vastaavissa töissä. Myös aivojen jumppaaminen esimerkiksi kieliä opiskelemalla liittyi myöhäisempään kognitiivisten toimintojen heikentymiseen.

Dementiaan sairastuivat etenkin iäkkäät, miehet sekä APOE4-genotyypin kantajat, jotka ovat perimältään alttiita sairastumaan. APOE4-genotyypin kantajilla korkea koulutus ja aivojen jumppaaminen oli erityisen hyödyllistä ja lykkäsi kognitiivisten toimintojen heikentymistä lähes 9 vuodella verrattuna vähän koulutettuihin APOE4-kantajiin.

Tulokset julkaistiin Jama Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2014;DOI:10.1001/jamaneurol.2014.963)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1883334#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje