Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydänriskit periytyvät samalla lailla isältä ja äidiltä

Sydänriskit periytyvät samalla lailla isältä ja äidiltä

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden on epäilty periytyvän enemmän äidiltä kuin isältä, koska lapsi altistuu niille mahdollisesti jo raskauden aikana. Tuoreen norjalaistutkimuksen perusteella riskitekijät kuitenkin periytyvät yhtä lailla isältä ja äidiltä.

International Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 36 000 norjalaisen isän, äidin ja heidän lapsensa tietoihin, joita kerättiin terveystutkimuksissa vuosina 1984–1986, 1995–1997 ja 2006–2008.

Tutkimus osoitti riskitekijöiden välittyvän hyvin samankaltaisesti sekä isän kuin äidin puolelta. Näin ollen vaikuttaisi siltä, ettei äidiltä periydy enemmän riskitekijöitä raskauden aikana. Tutkimuksessa tarkasteltiin mm. verenpainetta, kolesterolitasoja, veren glukoosipitoisuutta ja sydämen syketiheyttä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2014;43:760–771)
http://ije.oxfordjournals.org/content/43/3/760.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje