Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Proteiini voi auttaa aivohalvauksen välttämisessä

Proteiini voi auttaa aivohalvauksen välttämisessä

Proteiinia paljon syövät saattavat säästyä aivohalvaukselta muita todennäköisemmin, tuore kiinalaistutkimus vihjaa. Yhteys havaitaan etenkin eläinproteiinia suosivilla, mutta ei välttämättä punaista lihaa paljon kuluttavilla.

Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat yhdeksän tutkimuksen meta-analyysiin ja 250 000 potilaan neljätoistavuotiseen seurantaan.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, eniten proteiinia ruoastaan saavat sairastuivat aivohalvaukseen noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin muut osallistujat. Riski myös pieneni tasaisesti sitä mukaa, kun proteiinin saanti kasvoi, ja tämä havaittiin riippumatta tupakoinnista, kolesteroliongelmista ja muista aivohalvausten riskitekijöistä.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat proteiinin riittävästä saannista huolehtivien todennäköisesti sairastuvan aivohalvaukseen muita harvemmin, mutta yhteyteen voi vaikuttaa niin moni asia, että tulokset pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa. Tutkijat myös suosittavat suosimaan kalaa ja kanaa punaisen lihan sijaan, sillä vaikka punainen liha on hyvä proteiinin lähde, sen runsas syöminen on yhdistetty aivohalvausriskiin aikaisemmissa tutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014;doi: 10.1212/WNL.0000000000000555)
http://www.neurology.org/content/early/2014/06/11/WNL.0000000000000555.extract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje