Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta ja dieetti parantavat ylipainoisen muistia

Liikunta ja dieetti parantavat ylipainoisen muistia

Lihavuus on tunnettu muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentäjä iäkkäillä, mutta tutkijat eivät ole tienneet kannattaisiko heidän suositella potilaille liikuntaa vai dieettiä. Tuoreen tutkimuksen perusteella valinnan voi tehdä kullekin potilaalle erikseen, sillä kummatkin keinot toimivat suurin piirtein yhtä hyvin ja parantavat iäkkäiden kognitiivista toimintakykyä.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat sadan ylipainoisen ja iäkkään miehen ja naisen vuoden mittaiseen seurantaan. Tutkimuksen alussa osallistujat satunnaistettiin liikuntaryhmään, dieettiryhmään, liikuntaa ja dieettiä yhdistävään ryhmään tai vertailuryhmään.

Tulosten perusteella dieettiryhmäläisten muisti ja muut kognitiiviset toiminnot paranivat enemmän kuin verrokkien, mutta suurin muutos oli liikunta- sekä yhdistelmäryhmissä. Sama havaittiin tarkastellessa ns. terveyteen liittyvää elämänlaatua. Liikunnan ja dieetin yhdistelmä ei ollut tehokkaampi kuin pelkkä liikunta.

Kognitiivisten toimintojen heikentyminen tarkoittaa lievien muistioireiden lisäksi esimerkiksi tarkkaavuuden, abstraktin ajattelun ja kielellisten toimintojen ongelmia. Tällaisia potee lähes 120 000 suomalaista. Hieman pahempia dementiaoireita on noin 35 000:lla ja varsinaista dementiaa sairastaa noin 85 000 suomalaista.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;100:189–198)
http://ajcn.nutrition.org/content/100/1/189.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje