Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennuslääkkeet lihottavat mutta lääkkeissä on eroja

Masennuslääkkeet lihottavat mutta lääkkeissä on eroja

Masennuslääkityksen sivuvaikutuksena monien potilaiden paino alkaa pikkuhiljaa nousta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan ole yhtä kovia lihottajia.

Jama Psychiatry -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 22 000 aikuisen masennuslääkityksellä olevan terveystietoihin, ja niiden perusteella vähiten lihottavia masennuslääkeitä näyttäisivät olevan bupropioni, amitriptyliini ja nortriptyliini. Tämä havaittiin verrattuna sitalopraamiin, mutta kaikkiaan analyysissa oli mukana 11 eri masennuslääkettä.

Tutkijat huomauttavat, etteivät lääkkeiden väliset erot olleet kovin suuria, mutta ne kannattaa pitää mielessä etenkin hoidettaessa potilaita, joille painonnousu on erityinen huolenaihe. Masennuslääkkeitä käyttö on hyvin yleistä, joten pienetkin vaikutukset painoon saattavat näkyä suurina muutoksina väestötasolla.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2014)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1878922#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje