Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduskipulääkkeet vaarallisia hyytymislääkityksellä oleville eteisvärinäpotilaille

Tulehduskipulääkkeet vaarallisia hyytymislääkityksellä oleville eteisvärinäpotilaille

Veren hyytymistä vähentävällä lääkityksellä olevien kannattaa varoa tulehduskipulääkkeiden käyttöä, tuore tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella NSAID-tulehduskipulääkkeet suurentavat heillä verenvuotojen vaaraa.

Samanlaisia tuloksia on aiemmin saatu asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin kohdalla, mutta muiden ei-steroidisten eli NSAID-tulehduskipulääkkeiden ja hyytymistä estävien lääkkeiden yhteisvaikutuksista on tiedetty vähemmän.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 8 200 vuosina 2007–2009 värvätyn eteisvärinäpotilaan aineistoon. Potilaita hoidettiin rivaroksabaanilla tai enoksapariinin ja K-vitamiininestäjän yhdistelmällä.

Tulosten perusteella NSAID-lääkkeiden ja hyytymisen estolääkkeiden samanaikainen käyttö lisää kliinisesti merkittävien verenvuotojen sekä vakavien verenvuotojen riskiä. Samoin käy asetyylisalisyylihappoa käyttäville, mutta yhteys on hieman heikompi.

Havainnot vahvistavat käsitystä tulehduskipulääkkeiden ja hyytymisen estolääkkeiden yhteiskäytön vaaroista. Eteisvärinäpotilaiden olisikin hyvä mahdollisuuksien mukaan välttää tulehduskipulääkkeitä tai ainakin pitää kuurit mahdollisimman lyhyinä.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2014;174:947–953)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1860497#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje