Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Joka kolmas britti on diabeteksen kynnyksellä

Joka kolmas britti on diabeteksen kynnyksellä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kolmannes Britannian aikuisväestöstä potee diabeteksen esiastetta eli niin sanottua esidiabetesta.

Esidiabetes tarkoittaa glukoosiaineenvaihdunnan ongelmia, jotka eivät vielä johda diabetes-diagnoosiin, mutta ovat sitä hyvin lähellä. Merkittävä osa esidiabeteksen kriteerit täyttävistä sairastuu myöhemmin diabetekseen. Heillä on myös tavallista enemmän munuais-, verisuoni- ja silmävaivoja.

BMJ Open -lehden julkaisemat tulokset osoittavat esidiabeteksen yleistyneen huomattavasti lähimmän kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2003 noin 12 % briteistä oli esidiabeettisia, mutta vuonna 2011 heitä oli jo 35 %. Samana aikana myös diabetesdiagnoosit yleistyivät, mutta muutos ei ollut yhtä suuri.

Kaikkein synkin tilanne oli yli 40-vuotiailla ylipainoisilla. Vuonna 2011 heistä jopa puolet oli esidiabeettisia.

Tutkijat pitävät tuloksiaan huolestuttavina, sillä joka vuosi arviolta 5–10 % esidiabeteksen kriteerit täyttävistä sairastuu diabetekseen. Jos nykyinen tilanne jatkuu tai vielä pahenee, diabetes tulee yleistymään huomattavasti, tutkijat varoittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Open 2014;4:e005002)
http://bmjopen.bmj.com/content/4/6/e005002

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje