Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnea altistaa diabetekselle

Uniapnea altistaa diabetekselle

Uniapneaa potevat sairastuvat muita helpommin myös diabetekseen, tuore tutkimus osoittaa. Havainto vahvistaa käsitystä uniapnean ja aineenvaihdunnan häiriöiden yhteydestä.

Kanadalaistutkijoiden tulokset perustuvat 8 700 potilaan viisivuotiseen seurantaan. Potilaat olivat hakeutuneet sairaalaan uniapneatutkimuksiin.

Osallistujat eivät sairastaneet diabetesta seurannan alussa, mutta viisi vuotta myöhemmin diabetes oli todettu joka kymmenennellä. Kun tutkijat selvittivät ketkä potilaista olivat sairastuneet, he havaitsivat diabeteksen puhjenneen etenkin pahaoireista uniapneaa sairastaville. Heidän sairastumisriskinsä oli kolmanneksen suurempi kuin vähäoireisten.

Tulokset viittaavat uniapnean, mutta varsinkin pahaoireisen uniapnean altistavan diabeteksen kehittymiselle. Näin ollen on mahdollista, että varhain aloitettu uniapneahoito myös ehkäisee ainakin osan sairastumisista. Tämän varmistaminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2014;DOI:10.1164/rccm.201312-2209OC)
http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201312-2209OC#.U5fzaUJeI_s

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje