Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ylä- ja alapaine ennakoivat erilaisia sydän- ja verisuoniriskejä

Ylä- ja alapaine ennakoivat erilaisia sydän- ja verisuoniriskejä

Korkea verenpaine altistaa monille sydän- ja verisuonitaudeille, mutta riskit saattavat olla hieman erilaisia riippuen siitä onko potilaalla korkea ylä- vai alaverenpaine.

Lancet-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat korkean systolisen eli yläveripaineen suurentavan etenkin verenvuodoista johtuvien aivohalvausten, lukinkalvonalaisten aivoverenvuotojen sekä rasitusrintakivun vaaraa. Korkea diastolinen eli alapaine altistaa etenkin vatsa-aortan laajentumille.

Tulokset perustuvat 1,2 miljoonan potilaan verenpainemittauksiin sekä keskimäärin viisivuotiseen seurantaan. Tutkijat selvittivät verenpaineen yhteyksiä 12 sydän- ja verisuonitautioireeseen.

Tutkijat arvioivat lisäksi millainen riski korkeaa verenpainetta potevalla on sairastua mihin tahansa sydän- ja verisuonitautiin. Heidän arvionsa perusteella vaikutus on merkittävä. Esimerkiksi 30-vuotiaan riski sairastua jossain elämänsä vaiheessa on 63 %, jos hänen verenpaineensa on koholla, mutta vain 46 %, jos hänen verenpaineensa on normaalitasolla. Verenpaineongelmaiset myös sairastuvat keskimäärin viisi vuotta aikaisemmin.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, etteivät systolisen ja diastolisen verenpaineen terveysriskit ole täysin samanlaisia.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;383:189 –1911)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960685-1/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje