Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keski-iän verenpaine yhteydessä muistin heikkenemiseen eläkkeellä

Keski-iän verenpaine yhteydessä muistin heikkenemiseen eläkkeellä

Korkean verenpaineen haitalliset vaikutukset muistiin ja ajatteluun iäkkäillä saattavat riippua siitä millä tasolla verenpaine on keski-iässä.

Tuoreen tutkimuksen perusteella korkeaan verenpaineeseen seitsemänkymppisenä liittyy suurentunut aivomuutosten ja pienten aivoverenvuotojen riski. Tämä havaitaan etenkin henkilöillä, joiden verenpaine on normaalitasolla viisikymppisenä.

Osallistujilla, joiden verenpaine on korkea keski-iässä, havaitaan puolestaan aivomuutoksia, jos heidän verenpaineensa laskee myöhemmällä iällä. Heillä on myös enemmän muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä, tulokset osoittavat.

Tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta jos ne pitävät paikkansa, voivat verenpaineen vaikutukset aivojen ja muistin toimintaan vaihdella riippuen siitä, missä iässä verenpaine on kohonnut.

Tutkimukseen osallistui 4 000 dementian suhteen tervettä miestä ja naista, joiden verenpaine mitattiin heidän ollessa keskimäärin 50-vuotiaita sekä uudelleen keskimäärin 76 vuoden iässä. Osallistujien aivot tutkittiin magneettikuvauksella.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014;doi:10.1212/WNL.0000000000000517)
http://www.neurology.org/content/82/24/2187.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje