Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Miehet kipuilevat suurten, naiset pienten leikkausten jälkeen

Miehet kipuilevat suurten, naiset pienten leikkausten jälkeen

Sukupuoli saattaa vaikuttaa siihen miten paljon ja minkälaisten leikkausten jälkeen leikkauspotilaat kipuilevat, tuore saksalaistutkimus vihjaa.

Saksalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä sukupuolen merkitykseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota monilla lääketieteen aloilla. Leikkauspotilaiden kipuilussa tätä näkökulmaa ei vielä ole käytetty.

Tulokset julkaistiin Euroanesthesia-konferenssissa Tukholmassa, ja niiden perusteella miehet kärsivät kivuista naisia enemmän etenkin suurten verisuonioperaatioiden ja ortopedisten leikkausten jälkeen. Naiset sen sijaan kipuilevat miehiä todennäköisemmin pienempien leikkausten, kuten diagnostisten leikkausten ja koepalojen ottamisen jälkeen.

Tutkimukseen osallistuneet 10 000 leikkauspotilasta arvioivat kipujaan vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Aineistoa kerättiin Ruhrin yliopistollisissa sairaaloissa neljän vuoden ajan.

Ennen lisätutkimuksia ja vertaisarvioiduissa tieteellisissä lehdissä julkaistuja tuloksia saksalaisten havaintoja kannattaa tulkita varovasti. Tulokset kuitenkin viittaavat sukupuolen vaikuttavan siihen millaisia kipuja potilaat kokevat eri leikkaushoitojen jälkeen.

Uutispalvelu Duodecim
(Euroanesthesia 2014)
http://www.esahq.org/congresses/past-esa-congresses/euroanaesthesia-2014/abstracts/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje