Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Elintaso ja elintavat vaikuttavat vaihdevuosien alkamiseen

Elintaso ja elintavat vaikuttavat vaihdevuosien alkamiseen

Koulutus- ja tulotaso voivat australialaistutkimuksen mukaan vaikuttaa siihen milloin naisen vaihdevuodet alkavat. Korkeakoulutettujen ja hyvissä ammateissa toimivien vaihdevuodet alkavat muita myöhemmin, tulokset osoittavat.

Naisten vaihdevuodet alkavat yleensä 45–55 vuoden iässä, mutta yksilöiden välillä on paljon vaihtelua. Aiemmissa tutkimuksissa vaihdevuosien on havaittu alkavan myöhemmin mm. ylipainoisilla, paljon alkoholia käyttävillä sekä paljon fyysisesti rankkaa liikuntaa harrastavilla.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kansainvälisiin aineistoihin, jotka koottiin 46 eri tutkimuksesta ja 24 eri maasta.

Tutkimuksiin osallistuneiden naisten vaihdevuodet alkoivat keskimäärin 49 vuoden iässä, mutta tämä vaihteli paljon eri puolilla maailmaa. Vaihdevuodet alkoivat aikaisemmin afrikkalaisilla, eteläamerikkalaisilla sekä aasialaisilla ja Lähi-idän alueilla asuvilla naisilla. Myöhäisimmät vaihdevuodet olivat australialais-, eurooppalais- ja yhdysvaltalaisnaisilla.

Maiden väliset erot voivat johtua monestakin seikasta, mutta yksi selitys on koulutus- ja tulotasoissa. Tulosten perusteella vaihdevuodet alkavat keskimäärin myöhemmin naisilla, joilla on korkea koulutustaso sekä hyvä sosioekonominen asema, mitkä ovat yleisempiä länsimaissa. Tupakointi puolestaan aikaistaa vaihdevuosia, tulokset osoittavat.

Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä. Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2014;doi:10.1093/ije/dyu094)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2014/04/24/ije.dyu094.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje