Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yöunien pituus kertoo aivohalvauskuoleman vaarasta

Yöunien pituus kertoo aivohalvauskuoleman vaarasta

Hyvin lyhyitä tai pitkiä yöunia nukkuvat verenpainepotilaat saattavat olla muita alttiimpia aivoinfarkteille ja niistä johtuville kuolemille, tuore singaporelaistutkimus osoittaa. Riskit suurenevat alle viiden ja yli yhdeksän tunnin yöunilla. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa samankaltainen yhteys liitettiin pitkiin päiväuniin.

Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä, ja niiden perusteella alle viisi tuntia yössä nukkuvat kuolevat aivoinfarktiin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin seitsemäntuntisia yöunia nukkuvat. Yli yhdeksän tuntia yössä nukkuvien riski on lähes kaksinkertainen.

Yöunien pituuden ja aivoinfarktikuolemien välinen yhteys havaittiin vain osallistujilla, joilla oli todettu verenpainetauti. Verenpainetauti on itsessään aivohalvausten riskitekijä.

Singaporelaisten tutkimukseen osallistui 63 000 kiinalaista 45–74-vuotiasta, joilta kysyttiin mm. yöunien pituudesta vuosina 1993–1998. Kuolintiedot kerättiin rekistereistä vuoteen 2011 saakka. Tänä aikana 1 400 osallistujaa menehtyi aivohalvaukseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2014;45:1620–1625)
doi: 10.1161/STROKEAHA.114.005181
http://stroke.ahajournals.org/content/45/6/1620.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje