Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Helikobakteerin häätäminen voi ehkäistä mahasyöpää

Helikobakteerin häätäminen voi ehkäistä mahasyöpää

Helikobakteeri kannattaa mahdollisesti häätää elimistöstä, vaikka se ei aiheuttaisi lainkaan oireita. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ehkäisisi mahasyövän kehittymistä ainakin väestöissä, joissa mahasyöpä on yleinen.

Helikobakteerin aiheuttama infektio on maailmanlaajuisesti katsottuna hyvin yleinen, mutta se on harvinaistunut länsimaissa hyvän hygienian ja antibioottien runsaan käytön seurauksena.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kuuden satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen yhteisanalyysiin, ja niiden perusteella helikobakteerin häätäminen pienentää mahasyövän riskiä noin 30 prosenttia. Suuren mahasyöpäriskin alueilla – kuten Kiinassa tai Japanissa – tämä tarkoittaa yhtä estettyä tapausta jokaista 15 hoidettua kohden. Länsimaissa vaikutus on kuitenkin huomattavasti pienempi.

Tutkijoiden havainnot viittaavat vahvasti siihen, että mahasyövän riskimaissa helikobakteeri kannattaisi häätää kaikilta riippumatta siitä onko heillä oireita vai ei, mutta länsimaita koskeva tutkimusnäyttö on liian vähäistä, jotta samaa voisi suositella varauksetta meillä. Helikobakteeri aiheuttaa myös mahahaavoja, joten myös ne todennäköisesti vähenisivät.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g3174)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g3174

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje