Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Unapnean hoitaminen pienentää naisen aivohalvausriskiä

Unapnean hoitaminen pienentää naisen aivohalvausriskiä

Uniapneaa sairastavat naiset ovat tavallista alttiimpia aivohalvauksille, espanjalaistutkimus osoittaa. Tuo riski kuitenkin pienenee huomattavasti, jos heidän uniapneaansa hoidetaan.

Espanjalaisten tutkimus on mielenkiintoinen, sillä tätä ennen on ollut epäselvää miten uniapnea vaikuttaa naisten riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Myöskään uniapnean hoitamisen vaikutuksia näihin riskeihin ei ole tunnettu.

Tutkimukseen värvättiin kahteen eri sairaalaan uniapneaepäilyn takia lähetettyjä naisia, jotka eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alkaessa. Lopulta analyysi kattoi hieman alle tuhat naista.

Naisia seurattiin seitsemän vuotta, ja tuona aikana suurimmassa aivohalvausvaarassa olivat uniapneaa sairastavat hoitamattomat naiset. Verrattuna naisiin, joilla ei todettu uniapneaa, heidän riskinsä sairastua oli yli kuusinkertainen.

Aivohalvausriski rajoittui vain hoitamattomiin potilaisiin, sillä uniapnean CPAP-hengityshoitoa saavat ja sitä noudattavat naiset eivät sairastuneet yhtään todennäköisemmin kuin terveet naiset.

Espanjalaisten tulokset on hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti uniapnean ja aivohalvausriskin yhteyteen. Tulokset myös puhuvat uniapnean hoitamisen puolesta. Yleensä uniapneaa hoidetaan CPAP- eli yläpainehengityshoidolla. Myös laihduttaminen voi vähentää oireita tai jopa parantaa sairauden.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2014;DOI:10.1164/rccm.201311-2012OC)
http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201311-2012OC#.U5gGPkJeI_t

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje